Wat is je achtergrond qua opleiding en werk?
Ik heb de opleiding Sociaal Pedagogisch Hulpverlening afgerond, tegenwoordig Social Work. Hierbij als uitstroomprofiel GGZ-Agoog en ook in het bezit van Post-HBO certificaat GGZ-Agoog. Werkervaring hoofdzakelijk als trajectbegeleider en re-integratiebegeleider binnen verschillende teams/sectoren, waaronder verslavingszorg, Psychosezorg & uitvoering van trajecten vanuit het UWV.
Wilde je altijd al in dit werkgebied werken?
Pas gedurende mijn opleiding heb ik het deel van arbeidsintegratie en re-integratie ontdekt. Dit intrigeerde mij direct. Ik kreeg gelijk het gevoel dat ik op dit vlak een verschil kon maken in het leven van anderen en hierbij ook een belangrijke bijdrage kon leveren in zowel het thema Werk als iemands kwaliteit van leven.
Waarom wilde je gids worden bij het werkcentrum?
In mijn werkzaamheden als (zelfstandig) trajectbegeleider en jobcoach heb ik veel te maken gehad met zowel gemeenten als het UWV en partijen hieromheen. Toen ik bij de gemeente kwam werken, wilde ik graag verkennen of er nog mogelijkheden waren om ook breder betrokken te blijven. Zo is de interesse in het werkcentrum gekomen. Daarnaast spreekt de werkwijze van openstaan voor iedereen met een vraag, in plaats van afspraak gebonden werken me erg aan.
Met welke vragen kun je bij jou in het werkcentrum terecht?
Iedereen die een vraag heeft omtrent de mogelijkheden om ondersteuning te ontvangen voor (re)integratie, vanuit welk perspectief dan ook, kan bij mij terecht. Daarnaast help ik mensen graag op weg met het uitzoeken van mogelijke subsidies, regelingen en instrumenten die beschikbaar voor hen zijn.
Wat wil je de bezoekers bieden?
Perspectief en het gevoel dat zij een volgende stap op kunnen binnen de wensen die zij zelf hebben. Mensen komen bij ons binnen, omdat ze intrinsiek een motivatie hebben om stappen te willen maken. Hier wil ik bij aansluiten en ze verder motiveren en activeren.
Heb je tips die je wil meegeven aan mensen die aan de slag gaan met hun loopbaan?
Durf te dromen. Onderzoek wat jou gelukkig maakt of kan maken in je werk. Ook als je al aan het werk bent. Als je je open stelt voor nieuwe mogelijkheden, komen er altijd kansen op je pad. Durf ook vragen te stellen en op anderen af te stappen, juist als het ook om onderwerpen gaat waar je zelf geen ervaring mee hebt.
Heb je een persoonlijke ervaring op het gebied van werk/school die inspirerend kan zijn voor anderen?
Op school had ik 1 docent, GZ-psycholoog naast zijn docentschap, die zijn gehele les inrichtte op de ervaringen van studenten zelf. Hij was niet gericht op het delen van eigen kennis, maar de ervaringen van studenten. Hier haalde hij voorbeelden uit waaruit bleek dat anderen zich ontwikkelden en het belang van eigen normen en waarden die in deze voorbeelden naar voren kwamen. Luisteren naar en aansluiten bij anderen is kennis, niet het delen van je eigen kennis met anderen.