Wat is je achtergrond qua opleiding en werk?
Na het VWO en een jaar au pair in Frankrijk ben ik een secretaresse opleiding gaan volgen. Lekker kort en praktisch – ik had toen geen zin in een lange studie. Vanuit mijn werk als secretaresse heb ik op enig moment de mogelijkheid gekregen om me om te scholen. Ik heb toen gekozen voor de opleiding Personeelsmanagement met de specialisatie Psychologie en Coaching. Binnen de gemeente Zwolle kreeg ik de kans om de caseload van een collega over te nemen. Niet gehinderd door enige praktische kennis heb ik die uitdaging toen opgepakt. Dat is inmiddels zo’n 15 jaar geleden.
Wilde je altijd al in dit werkgebied werken?
Als klein meisje en ook nog als puber wilde ik heel graag verpleegster worden. Anders dan nu het geval is, was er toen een overschot aan verpleegkundigen en ik was bang dat ik niet door de selectieprocedure zou komen. Vandaar de keuze voor een korte en praktische opleiding. Kunnen typen en leren organiseren is inderdaad altijd handig gebleven.
Waarom wilde je gids worden bij het werkcentrum?
Ik houd ervan om variatie te hebben in mijn werk. Van een collega hoorde ik leuke verhalen over het gids zijn en toen de mogelijkheid zich voordeed heb ik mij meteen aangemeld. Ik vind het erg leuk om zonder voorbereiding met een vraag van een inwoner aan de slag te gaan. Omdat ik ook niet alles weet, voelt het als een zoektocht die we samen aan gaan. Als een inwoner weer blij en geholpen vertrekt, dan geeft mij dat een voldaan gevoel.
Met welke vragen kun je bij jou in het werkcentrum terecht?
Ik ben vooral een specialist op het gebied van werk, solliciteren en kan een inwoner op een motiverende manier hierbij op weg helpen. Maar ik ben zelf leergierig en wil heel graag weten hoe het binnen andere vakgebieden gaat. Over het hoe en wat bij het UWV zou ik wel meer willen leren.
Wat wil je de bezoekers bieden?
Een luisterend oor en een meedenk hoofd. Samen weten we meer dan één. En je verhaal kwijt kunnen, ook al kan ik dan niet meteen helpen, is vaak ook al fijn.
Heb je tips/adviezen die je wil meegeven aan mensen die aan de slag gaan met hun loopbaan?
De zoektocht naar een nieuwe baan is de zoektocht naar een beter leven. Dit is best een ingewikkeld proces en heel eenzaam als je dit in je eentje wilt doen. Mijn tip zou dan ook zijn: zoek iemand op die je vertrouwt en vraag of deze persoon jouw spiegel wil zijn. Heb je zo iemand niet in je directe omgeving, neem dan contact op met het werkcentrum. De trajectbegeleiders van de gemeente Amersfoort kunnen alle inwoners van Amersfoort, Leusden en ook nog verder in de regio, helpen met een aantal gesprekken. We kunnen ook gebruik maken van het aanbod aan trajecten. Dus … een uitkering is niet nodig om toch hulp te kunnen krijgen.
Heb je een persoonlijke ervaring op het gebied van werk/school die inspirerend kan zijn voor anderen?
Ik ben zelf alleenstaande moeder (inmiddels zijn mijn jongens 28, 30 en 31 – maar 20 jaar geleden zaten ze nog op de basisschool) en heb dus ervaring met hoe het is als je de zorg voor je gezin, huishouden en de zoektocht naar een betaalde baan moet combineren. Ook toen ik met de HBO opleiding begon (die ik combineerde met een bijna fulltime baan) woonden mijn zonen nog thuis. Het is een hele klus, die voor mij haalbaar is geweest door te focussen op het einddoel, maar voor mezelf ook kleinere – haalbare – tussendoelen vast te stellen. Die kleinere haalbare stappen bij elkaar maakten de weg naar het grote einddoel haalbaar.
Wat in mijn geval ook super heeft geholpen, is vooral een top-werkgever die mij ondersteunde en er voor me was als het even niet ging.