Skip to main content

Eerste groep Ontwikkelpad kinderopvang van start

“Ik vind het spannend. Ik ben blij dat we nu echt gaan beginnen.” De 10 deelnemers van de verkorte leerroute in de kinderopvang, zijn donderdag 14 maart 2024 begonnen met het tweede gedeelte van hun opleiding om in de kinderopvang aan het werk te gaan. In december hebben ze het voorschakeltraject taal met succes afgerond. Nu zijn ze klaar om aan de opleiding bij MBO Amersfoort Professionals Programma te beginnen en gaan tegelijkertijd de fijne kneepjes van het vak leren in de praktijk bij Ska Kinderopvang.  

In totaal gaan de deelnemers een jaar studeren. Ze krijgen les in de kinderopvang en leren de Nederlandse taal, rekenen en burgerschap. Daarnaast gaan ze twee dagen per week aan het werk bij Ska Kinderopvang. Als ze dit met succes afronden, ontvangen zij een MBO niveau 2 diploma en kunnen ze aan het werk als groepshulp in de kinderopvang.

Donderdag ontvingen zij alle informatie over het programma. Bij de aftrap waren ook de collega’s van Ska Kinderopvang, Het Professionals Programma van MBO Amersfoort, ATC Match en het WerkgeversServicepunt regio Amersfoort aanwezig.

Aanpak personeelstekorten in kinderopvang

Om de grote personeelstekorten in de kindervang op te lossen, startten het WerkgeversServicepunt regio Amersfoort en Leerwerkloket regio Amersfoort in augustus 2023 samen met Ska Kinderopvang en het Professionals Programma van MBO Amersfoort, drie flexibele leerroutes om werkzoekenden op te leiden binnen de kinderopvang.

Samen met het ministerie van SZW is de branche bezig met het ontwikkelen van het Ontwikkelpad kinderopvang, een op maat gemaakt pad waarmee medewerkers kunnen in- en doorstromen in de kinderopvang. Een kandidaat kan instappen als groepshulp. Vervolgens leert hij of zij verschillende werkzaamheden in de praktijk. Denk hierbij aan verzorgende taken en huishoudelijke werkzaamheden, of aan het begeleiden van kinderen tijdens verschillende activiteiten. Zo ondersteunt de nieuwe groepshulp de pedagogisch medewerker. Daarbij maakt het stapsgewijs leren het voor groepshulpen die dat willen en kunnen, ook makkelijker om zelf pedagogisch medewerker te worden.

In de regio Amersfoort zijn NLwerktaanwerk, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), het WerkgeversServicepunt en Werkcentrum regio Amersfoort hiervoor samen aan het werk.

Startsessie voor werkgevers

Voor werkgevers uit de kinderopvang die meer informatie willen over het Ontwikkelpad kinderopvang, kunnen zich aanmelden voor de startsessie op dinsdag 2 april 2024.

Start leerroute Ska 14 maart Start leerroute Ska 14 maart